Eladó akvárium volt...

Szekrény:

szekrény

Matt feketére szinterezett fém vázon "bükk" szerű bútorlapokból készült. Abs, vastag él védőt használtunk, hogy tartós maradjon. (Némi víznek óhatatlanul ki van téve... ) Oldali nincsenek, mert nálam nem látszódik és így valamivel könnyebb hozzáférni a berendezésekhez. Talán csak az összeállításnál van jelentősége, de az tényleg macerás mire minden cső a helyére kerül és járnak szűrők...

194 centiméter magas 99 cm széles és 40 cm mély (egy pár centi kell még természetesen mögötte a csöveknek) A nagy akvárium alsó és felső borítása ehhez képest még 22 centit jön előre. Biztonság kedvéért, hogy véletlenül se boruljon előre, természetesen ugyan így előre jön lent két talp.

szekrény elektromossága

A lenti szekrény nagyjából zárt, csak be van téve az egész alá, de külön készült. A hátsó fala nincs végig meg, hogy a sok csőt kényelmesen ki lehessen vezetni. Némi hangszigetelést is biztosít, főleg, hogy hungarocellel kibéleltem.

A szekrény elektromossága:

Egy konnektorra van csak szükség, mert beépített hosszabbítókat és aljzatokat szereltem be a szükséges helyekre. Két mechanikus időzítő kapcsoló után vannak kötve a világítás foglalatai és a légpumpa, a szekrény elején lévő kapcsolóval pedig a szűrőket lehet lekapcsolni, az etetés idejére.

Akváriumok:

akváriumok

Fekete szilikonnal ragasztott, tolótetős akváriumok.

- 91x56x60 (szélesség/ magasság/ mélység) (kb 300 liter bruttó)Középen egy merevítővel elválasztott, hogy ne legyen hasa. Sok darabból összerakott vöröses árnyalatú perlit/cement alapú háttere van, nem csak a hátsó falán, hanem oldalt is 40cm hosszan, azon a részen, ahol még a szekrény belsejében van az akvárium. A Cristal szűrönek a helye ki van alakítva a hátérben. Nincs semmi teljesen eldugva, mert egy korábbi akváriumomnál rossz tapasztalataim voltak a nagyon elbonyolított hátérrel. (nem látható helyeken összegyűlt a kosz.)

- 91x31x40 (kb 100 liter bruttó)

Nincs osztás rajta. A vöröses, sárgás háttér csak a hátsó falán van.

Világítás:

világítás

A nagy akvárium fölött három cső világít. Kettő egy tükörrel ellátott armatúrában, ami nagyon szép egyenletesen erősen bocsátja ki a fényt. Ezek csak együtt kapcsolhatók ki/be. A felnyitható ajtón lévő foglalatban lévő cső világít nálam magában este és reggel.

A fenti akváriumban csak egy csőnek szereltem foglalatot, de könnyen beszerelhető még egy, ha szükség van rá.

- 3 db Silvania: Gro-Lux cső, amik a növények fejlődését segítik elő

- 1 db Silvania: Day Light Star. Ez adja meg a lenti akvárium napfényes színét. UV borítással látták el, ami az algaképződést gátolja.

Szűrők:

Eheim 2327

Eheim 2327 (professionel Wet/ Dry Canister filter with integrated heating)

A motorja 1050 liter vizet nyom óránként. 25Watt (mégsincs igazán nagy nyomás, ezért mindenképpen kell még mellé belső szűrő) 4, 9 literes a szürő tartály. 180w-os fűtőszálat kapcsolgat benne, a digitális hőfok szabályzó. A gyártó 350 literes medencéhez javasolja. A Wet/Dry technológia (intervallum szűrő) azt jelenti, hogy 1-2 percenként kinyonja magából a vizet, s így a szűrőanyagon lévő baktérimok sokkal több oxigénhez jutnak. Nagyobb a biológiai hatásfoka így, mint egy hasonló térfogatú hagyományos szűrőnek. Könnyű a karbantartása, mert elzáró csapok vannak a csöveken.

(a két éves garancia 2003 júliusában jár le.)

http://www.eheim.com/Zubehoer.cgi?Mode=zeige&welches=2327&Filter=u200

Szűrő anyag:

A gyártó által javasolt Ehfisubstrattal töltöttem fel. (egy liter 450 négyzetméter felületnek felel meg)

Eheim 2213

Eheim 2213 (Classic)

440 liter vizet nyom át a motorja, a gyártó 150-250 literes medencéhez javasolja. Ezzel üzemeltetem a kisebb akváriumot. A 1, 5 méteres szintkülönbség miatt vettem nagyobb szűrőt a szükségesnél hogy, elég nagy nyomása legyen. 3 literes a szűrő tartály.

http://www.eheim.com/Zubehoer.cgi?Mode=zeige&welches=2213&Filter=k200

Szűrő anyagok:

Gyári bio-szivacson, vattán kívül Sera Siporax van benne. Ez a legjobb anyag amivel eddig találkoztam. Sokkal jobb minőségű, mint az Ehfisubstrat szerintem.

http://www.sera.de/English/Produkte/siporax.htm

Hydor Prime 20

Teljesítmény 600 liter/óra, 22Watt, szűrőanyag kapacitás 3 liter. A gyártó 100-250 literes medencéhez javasolja. (a nagy Eheimbe az intervallum funkció miatt nem lehet SZAT-ot tenni, ezért használom még ezt a szűrőt kiegészítésként egy túlméretezett SZATtal) Ezen is vannak csapok, így nagyon kényelmes karbantartása.

Szűrő anyagok:

Gyári bio-szivacson, vattán kívül ebbe tettem a Szat-ot. Valamilyen kerámia gyűrűk is vannak benne, de már elfelejtettem a márkáját. (még egy előző akváriumból maradt.)

http://www.hydor.com/inglese/prime.htm

Crystal Duo R20 II (olasz)

Teljesítmény (három fokozatos) 550-900 liter/óra, 12 Watt fogyasztás, 200 literesnél nagyobb akváriumhoz javasolja a gyártó. A fejben van egy kis tartály, ahová aktív szenet lehet tenni.

http://www.hydor.com/inglese/crystald.htm

Légpumpa:

Schego Optimal (német)

H max: 3 méter, 5Watt, 250 liter/óra

(Halk és erős, van rajta túlnyomás szelep)

http://www.schego.de/seiten/english/eframes.html

Vízmelegítő:

Rena Cal 200W (francia)

0, 5 fokonként állítható.

Halak:

Lufubu

Tropheus Morii "Lufubu" (Tanganyika-tó) - Szájköltő, 13 cm, 400l ajánlott, növényevő

"Fejük téglapíros, testükön a folt narancsos jellegű, mivel a pikkelyvégződések karakteres narancsszínűek. Ritkán importált, jól tartható, nem nagyon agresszív mórik."

(lehet hogy kicsinek bizonyult számukra az akvárium, vagy aránytalanul sok fiú volt köztük, esetleg csak a domináns hím túl agresszív, de a kezdeti 9-ből már csak négyen vannak. Ezt a verekedés miatti elhullást leszámítva, nem pusztult el, hal az akváriumban. Sajnos, nem tudom még, hogy a maradék halak közül lesz-e egy pár. Szoktak ívást imitálni, de egyelőre ez minden.)

Neolamprologus similis

Neolamprologus similis (hamis csigasügér) (Tanganyika-tó)

Csigákban ikrázik, 6-4cm, 50l ajánlott, mindenevő. (a kisebbik akváriumban ragyogóan szaporodnak. Tízen voltak kezdetben, de most már nem lehet megszámolni a számtalan pici halat.)

Melanochromis Cyaneorhabdos

Melanochromis Cyaneorhabdos (maingano) (Malawi-tó) Szájköltő, 12-11 cm, 250l, növényevő

Reivervédő, szájköltő "Mbuna" sügér. Nem csak a hímek, hanem az ivadékok és nőstények is fekete-indigókék színűek. (nem túl szapora faj, de több kis halat produkáltak már az elmúlt fél évben. Kezdetben hatan voltak, most már többen.)

Labidochromis caeruleus

Labidochromis caeruleus "Yellow" (Malawi-tó)

Legkevésbé agreszív "Mbuna" sügér nem. Szájköltő, 9-8 cm, 200l, növényevő (ők is szépen szaporodnak. Kezdetben nyolcan voltak.)

A sügereken kívű még négy páncélos harcsa és két anci túrja a kavicsot.

Növények:

Anabius és Kriptók bírták ki a növényevők támadásait.

Sajnos nem sikerült szép képeket készítenem az akváriumról, mert lassabb a fényképezőgépem, mint a halak. Élőben talán mutatósabban néz ki... ;) (Ez persze ellenőrizhető!)

A felsoroltakon kívül még rengeteg idő, utánajárás és tervezgetés van ebben a két akváriumban. Ez a harmadik nagyobbacska akváriumom. Igyekeztem semmin nem spórolni, de mégis az ésszerűség határain belül maradni. Végül sikerült 40x100 cm alapterületen 400 liternyi müködő akváriumot elhelyeznem. Nagyjából 1-1, 5 éve üzemel, a berendezések is ennyi idősek.

Természetesen azért adom el, mert késöbb nagyobbat szeretnék... :)

Az ára kompletten, mindenel együtt 150.000 Ft. Csak egyben vihető el.

Labidochromis caeruleus